Anaokulunda Öğle Yemeği Nasıl Olmalı?

Sağlığın devamlılığı için günlük enerji gereksinimini karşılayan, vitamin ve mineral içeriği yüksek, uygun oranda protein , yağ ve karbonhidrat içeren ,zengin ve renkli beslenme biçimine yeterli ve dengeli beslenme denir

Okul öncesi dönem 3-6 yaş arası çocukları kapsar ve çocuğun yetişkinlik dönemi için temel oluşturan pek çok alışkanlığın geliştirildiği bir dönemdir. Bu yaş aralığı yaşamın en duyarlı ve önemli dönemlerinden biridir.  Bu nedenle yeterli ve dengeli beslenme kadar, iyi geliştirilmiş sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmeleri de son derece önemlidir.

Okul öncesi dönemi çocuklarda hızlı büyüme ve gelişme nedeniyle pek çok besin öğesine olan gereksinim yaşamının diğer dönemlerine oranla daha fazladır. Bu nedenle bu dönemde yeterli ve dengeli beslenme kadar, iyi geliştirilmiş beslenme alışkanlıkları edinmek de çok önemlidir. Çocuğun bu yaşlarda kazandığı sağlıklı beslenme alışkanlıkları hayatının sonraki dönemlerini etkileyerek ileride ortaya çıkabilecek beslenme sorunlarını önlemede temel çözüm yolunu oluşturmaktadır. Çünkü sağlıklı beslenme çocuğun bedensel, sosyal ve duygusal gelişmesi ve davranışları üzerinde önemli bir rol oynamaktadır.

Sağlıklı ve dengeli bir beslenme bu 5 besin grubunu içerir.

  • Sebze
  • Meyve
  • Karbonhidrat
  • Protein
  • Süt ve süt ürünleri

Beslenme süreci anne karnında başlar ve tüm yaşantımız boyunca devam eder. Yeterli ve dengeli beslenmek sağlığımızı ve yaşam kalitemizi artırırken hastalıklara karşı koruyucudur. Anne ve baba olarak beslenme konusunda çocuklarımız için rol model olmamız önemlidir.

Çocuklar için en önemli öğün kahvaltıdır. Bütün gece süren açlıktan sonra, vücudumuz ve beynimiz güne başlamak için enerjiye gereksinim duymaktadır. Çocukların her sabah düzenli olarak kahvaltı yapma alışkanlığı kazanmalarına özen gösterilmelidir.

Çocukların beslenme alışkanlıklarını desteklemek ve fiziksel gelişimleri için atıştırmalık kahvaltılar ya da poğaça gibi sağlıksız seçimler yerine;

  • Peynir ile yapılmış tost, taze sıkılmış meyve suyu,
  • Tahıl, süt ve muz,
  • Ev yapımı reçel, peynir, krep,
  • Meyve –muz, kuru üzüm- süt, yulaf ezmesi gibi ürünler kahvaltıda tercih edilebilir.

Aynı şekilde öğle yemeklerinde sağlıklı bir beslenme alışkanlığı geliştirmelerini desteklemek için Günlük enerji ihtiyacının yüzde 25-35 kadarlık kısmı yağlardan alınıyor. Yağ olarak çoklu ve tekli doymamış yağ asitleri içeren balık, yağlı tohumlar, sebze yağları tercih edilmeli. Eğer süt ve süt ürünleri ve kurubaklagiller, tahıllar, et ve et ürünleri gibi proteinden zengin besinler menülerde yeterli miktarlarda bulundurulursa protein eksikliği yaşanmayacaktır.

İlk Beş Anaokulu olarak;

  • Sağlıklı bir kahvaltı ile güne başlıyoruz.

Peynir ve yumurta içeren protein ağırlıklı bir kahvaltı gün boyunca tokluk hissi oluştururken bağışıklık sistemimizi kuvvetlendiriyor.

  • Öğle yemeğin de ise, her gün düzenli olarak aynı saatlerde beslenmek çocukların metabolizmasının daha düzenli çalışmasını sağlarken enerjilerini de yükseltmektedir.

Çocuklarımızın öğle yemeğin de haftanın 3 günü protein, 2 günü ise sebze ağırlıklı olarak dengeli bir öğün geçirmelerine destek vermekteyiz.

  • Özellikle okul öncesi çocuklarda ikindi kahvaltısı son derece önemli ve mutlaka yapılması gereken öğünlerden birisidir.15:00-15:30 arası yapılan ikindi kahvaltısı akşam yemeğinin fazla yapılmasını önleyen bir ara besin olma özelliği taşıyor.

Okulumuzda biz genellikle ikindi kahvaltılarımızda sütlü tatlıları tercih etmekteyiz. Meyve ise menümüz de bazen sabah kahvaltılarımız da, bazen ise tam gün olan öğrencilerimiz için ikindi kahvaltılarımızda bol bol yer almaktadır.

Sağlıklı bir öğünle günümüzü tamamlamaktayız.